Terese Mörtvik

Kungliga bröllopsbryderier
Enligt källor ska kronprinsessan ha begärt att överlämnas av sin far på 'den stora dagen'.
Fullt förståeligt med tanke på prinsessans nära relation till USA där detta förfarande är till det närmaste obligatoriskt vid en kyrkvigsel. Även i Sverige är det många bröllopssugna som blivit influerade av amerikanska filmer och tv-program och som begär att få bortlämnas av en förälder eller annan närstående.

Men, att detta med överlämning av bruden är en trend som är på framfart i Sverige betyder inte att Victoria i sin roll som kronprinsessa bör bejaka den. Brudöverlämning är en tradition som har sina rötter i synen på kvinnan som ägodel. Fadern som ägare överlämnar bruden till maken, hennes nya ägare. Detta är inte romatiskt utan tragiskt.

"Vem överlämnar bruden?"
"Det gör jag."


Överlämnar? Överlämnar?!! Visst kan man bli snurrig av lycka när bröllopsdagen närmar sig, men varje brud bör sansa sig lite och fundera över om de är en ägodel eller en person. Kronprinsessans roll är symbolisk, brudöverlämning är också symboliskt. Här handlar det alltså om symbolik i flera lager vilket gör det hela sju resor värre.

Trots att bröllop egentligen ska vara en privatsak måste jag alltså härmed uppmana prinsessan att ta sitt ansvar som symbol och förebild och inte förespråka brudöverlämning och patriarkat på sin bröllopsdag.

Visst kan det ses som en protest i all ironi från Victorias sida att hon vill bli överlämnad för att därmed betona det löjliga i att hon som ensam svensk kvinna måste be sin pappa om lov innan hon får gifta sig. Med två fel gör inte ett rätt och denna ironi är knappast något som småtjejer och kärleksyra brudar kommer att uppfatta.

Tänk om, gör rätt.

I Svenska kyrkan går brudparet tillsammans för att symbolisera att båda är med vid vigseln av sin fria vilja. Vi vill ha fri vilja i Sverige Victoria. Som kronprinsessa borde du stå upp för det.

Länkar

Annika Borgs artikel på DN