Terese Mörtvik

Modesty Blaise - en kvinnlig förebild i serievärlden
 
Jag är inte någon inbiten serienörd, tyvärr. Har alldeles för många intressen för att lyckas snöa in mig på något tillräckligt för att få kalla mig det, men det finns ändå en del seriestrippar som jag älskar. Modesty Blaise står högst i topp bland mina barndomshjältar från serievärlden. 
 
Handlingen
Huvudpersonerna i serien är den pensionerade brottslingen Modesty Blaise och hennes gamle vän och följeslagare Willie Garvin. I serien får vi följa de två på allehanda äventyr som de snubblar in i eller blir rekryterade till, vanligen av MI6. Modesty Blaise är urtypen för brottslingen med ett hjärta av guld. Hennes förflutna som kriminell har gjort henne förmögen och nu när hon lagt svarthatten på hyllan kan hon oavkortat bära den vita hatten istället.
 
Recension
Modesty Blaise har inte på något sätt en unik seriepremis om man tittar på tropen reformerad brottsling som hjälper de oskyldiga, men serien är så mycket mer än denna enda trop så det är nästan omöjligt att förklarara. Bara det faktum att huvudpersonen är en kvinna, som slåss mot bovar, ligger med vem hon vill, räddar folk i nöd och är allmänt badass, och ändå får ha sitt känsloliv kvar, vittnar ju om att denna serie är något speciellt.

Lägg sedan till att Modesty och Willie är heterosexuella (mer eller mindre i alla fall, kommer inte ihåg om det finns några bisexuella undertoner med någonstans), med hälsosamma sexuella aptiter, och ändå lyckas ha ett fantastiskt vänskapsband utan en massa sexuella undertorner, så kanske ni förstår varför serien gladde mitt lilla feministhjärta redan på den tiden innan jag riktigt visste vad feminism var för något.
 
Det viktiga i seriestripparna är storyn. Visst finns det moral och karaktärsutveckling, men allra mest handlar det om storyn. Modesty Blaise är en aktiv hjältinna, hon klär sig vettigt (nåja), utan att för den skull göra avkall på sin sexualitet och hon håller sig kall tills jobbet är gjort - sen kommer tårarna. Vilket är väldigt befriande --i Modesty Blaise är det okej att gråta, det är okej att sörja över världens vidrigheter och det är okej att bry sig om sina medmänniskor, men det är också okej att vara rationell, att tänka först och handla sen, att vara badass helt enkelt.
 
Fakta
Modesty Blaise är en brittisk, tecknad serie från 60-talet som på 70-talet började publiceras i Sverige i serietideningen Agent X9. Serien har varit så populär i Sverige att det till och med skrevs ett specialäventyr för Agent X9, när det var paus på stripparna. Modesty Blaise skapades av Peter O'Donnell och tecknades främst av Jim Holdaway och Enrique Badia Romero. Stripparna publiceras än i dag i Agent X9, dock skrevs det sista äventyret 2001.
 
Serien i media
Modesty Blaise finns att köpa i Agent X9, i samlaralbum och även i bokform. Böckerna skiljer sig något från stripparna i innehåll och kan till det närmaste kallas för parallell cannon. Det finns ett par tre försök till filmatiseringar av denna serie, men tyvärr är de inget att hänga i julgranen. Det finns intresse från både skådespelare och regisörrer att ta sig att historien och göra den rätta, men tyvärr är ännu inget produktionsbolag redo att finansiera det hela.