Terese Mörtvik

Illustration - En kompass
 Vector illustration av en kompass, gjord i Illustrator
 
Söndag är vilodag sägs det. Fast söndag är ju andra dagen på helgen, vilar man då har man bara lördag att hinna göra saker på. Igår stod det dessutom barnvaktande på agendan, vilket inte direkt är produktivt. Det var längesedan jag hade ork, lust och tid att sitta något i Adobe när det inte gällde jobb, men jag tänkte att jag lägger upp lite gamla illustrationer nu och då så får vi se om andan faller på igen under våren.
 
Jag gillar kompasser, det är något så himla romantiskt med dem. Den där känslan av magi och äventyr börjar kittla så fort jag ser en. Ja, om det inte är en vanlig plastkompass som man använda under orienteringen på gympatimmarna i skolan då. Lite klass får det vara, gärna guld eller något annat fintl.
 
Kan du följa en kompass förresten? Inte bara se vad som är norr utan veta hur du ska använda den med en karta? Om jag ska vara ärlig är det nog knappt så jag kommer ihåg det. Däremot är det väl så att polstjärnan ligger i norr (på norra hemisfären), mossa växer helst på norra delen av trädstammen, och du kan göra en kompass av en nål, ett löv och lite vatten genom att gnida tjocka delen av nålen mot dina kläder, läga ned nålen på lövet i lite vatten och se jordens magnetism arbeta. Ja, och så kan du teoretiskt sett ta ut var söder borde vara genom att rikta timvisaren mot solen - då borde söder vara mellan timvisaren och klockan 12.
 
Men förmodligen har du bäst nytta av en GPS i fickan och en vacker kompass hemma på skrivbordet.