Terese Mörtvik

Twitter-etikett
Det där med Twitter är ett intressant kapitel i mediesfärens historia. Liksom med alla nya former av kommunikation och yttryckssätt så växer det sakta, men säkert fram allmänt vedertagna etikettregler. Väldigt sällan outtalade, men på något konstigt vis ändå universella. Förutom för fullständiga nötter alltså.
 
Men det finns ju alltid varianter och olika syn på just osynliga regelböcker. Det här är min syn på saken angående Twitter, håller du med?
 
1. Spamma inte
Det är fint att du har något du brinner för, ditt företags nyaste satsning, eller ditt jobbsök exempelvis. Det betyder inte att du behöver twittra om det tjugo gånger om dagen. Andra vill också synas i strömmen.
 
2. Kom ihåg att Twitter är gjort för masskommunikation
Dina privata samtal bör du alltså ta via PM. Dels så inte alla ser dem och dels så du inte fyller upp folks flöden med dravel.
 
3. Förvänta dig inte följ-för-följ
Meningen med Twitter är att du ska kunna följa människor och samtalsämnen du är intresserad av. Bara för att du följer någon betyder inte att de måste följa dig tillbaka.
 
4. Fiske-följ inte
Det vill säga fiska inte runt efter följare genom att följa en massa människor och sedan avfölja dem så fort de börjar följa följa dig tillbaka, det är oförskämt.
 
5. Varna dina följare innan du maraton-twittrar
Twitter är till för korta, kärnfulla meddelanden, inte hela blogginlägg uppdelade på femtielva tweetar. Om du är på en mässa du vill direktrapportera från eller har något annat du vill säga i många, många meddelanden, ge en liten varning så de som har större intressa av annat har en chans att tysta din tråd.
 
Alltså, respektera andras utrymme på Twitter, så får alla en chans att synas och höras med det de tycker är viktigt och möjlighet att sålla bland informationen för att hitta det som intresserar just dem.